Comunicat de presa pesta porcina africana

COMUNICAT DE PRESĂ

Având în vedere că pesta porcina africană evoluează  în continuare în județul Arad, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a  cerut Instituției Prefectului județ Arad, convocarea C.L.C.B. (Centrul Local de Combatere a Bolilor) pentru a analiza situația la zi în județ,luându-se o serie de hotarâri printre care:

-Intensificarea vânătorii la mistreț precum și la șacali, cioara grivă, coțofană în fondurile de vânătoare în care evoluează pesta porcina africană până la eliminarea acestora. In fondurile de vânătoare în care nu evoluează pesta porcină africană trebuie asigurate de către gestionarii fondurilor de vânătoare reducerea drastică a efectivelor de mistreți la 0,5 cap/kmp.

-Atenționarea tuturor primăriilor de a se aproviziona cu substanțe dezinfectante și echipamente de protecție pentru a se putea interveni și pentru a identifica locațiile necesare îngroparii cadavrelor în caz de apariție a bolii.

Pentru a preveni introducerea bolii în gospodăriile populației recomandăm dezinfectarea tuturor mijloacelor de transport care ies cu recoltă din câmp, ținând cont de faptul că acestea pot fi infectate de la mistreții care au fost în culturi.

Evoluția bolii este în permanentă monitorizare prin examene clinice și de laborator la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Insistăm asupra faptului că omul este unul din principalii vectori, de aceea crescătorii de porci sunt sfătuiți să respecte măsurile de maximă biosecuritate din exploatația proprie.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a întocmit un număr de 323 dosare de despăgubire ,în valoare de 1824420 lei pentru porcii uciși preventiv care au fost aprobate urmând ca în scurt timp să se aloce fondurile solicitate.

 

DIRECTOR EXECUTIV

DR.AGUD VIOREL